市區大型新盤登場 帶動整體樓市氣氛 50指標屋苑周末預約參觀續升1.5% 連升六周

利嘉閣地產研究部主管陳海潮表示,觀塘大型新盤凱匯以震撼價推出,旋即成為市場焦點,吸引大批東九龍二手客轉投參觀新盤,不過整體市場氣氛在新盤帶動下,加上新居屋向隅客繼續回流,以及中美貿易戰短暫停火,令本周末預約睇樓量續升。根據利嘉閣地產研究部數據估算,全港50個指標屋苑共錄1,325組客戶於本周末預約睇樓,按周續漲1.5%,連升六周。

按地區劃分,港島及新界區指標屋苑的周末預約睇樓量雙雙造好,九龍區則按周回落,當中以新界區的升幅最顯著,該區21個指標屋苑於周末暫錄645組客戶預約睇樓,按周增加8.4%。利嘉閣地產沙田第一城分行高級聯席董事何家健指出,新居屋結果公布後,向隅客陸續出動尋找筍盤,帶動上車盤沙田第一城的周末預約睇樓量向好,近月屋苑的成交價已回落一定幅度,於現水平大致橫行,目前屋苑放盤入場費約480萬元,本月交投平穩。

港島區8個指標屋苑於周末暫錄205組客戶預約睇樓,按周增加5.1%。利嘉閣地產太古城恆山閣(A組)高級經理黃凱達表示,近日太古城睇樓及交投氣氛均保持不俗,雖然有個別準買家轉往東九新盤睇樓,不過考慮到樓花期需時,有自住需要的客人仍留在二手市場尋寶,對睇樓及成交有支持。他預期,以目前市況而言,料本月全月屋苑有機會錄得約15宗以上買賣交投,有望重返今年七月時的相若成交量。

九龍區方面,21個指標屋苑於周末暫錄475組客戶預約睇樓,按周急趺7.8%。利嘉閣地產麗港城分行首席聯席董事萬達人表示,觀塘大型新盤以低價開盤,市場反應積極,新盤地點亦相當吸引,開價具有競爭力,令區內不少準家家轉往參觀一手。二手方面,大部分業主暫時觀望,現時只有個別減價情況,由於市場焦點及人力均集中新盤,令本周末麗港城預約睇樓量大幅減少。

發稿:利嘉閣地產資料研究部

 

你可能感興趣